Marianne Stevens, 2009

Lien Sergeant toont zwart-wit foto’s met één kleurfoto als uitzondering. Hier staat geen specifiteit centraal, maar een universele essentie.
De foto’s van Lien Sergeant focussen ondermeer op verstilde stedelijkheid en de onopvallende, vergeten plaatsen in grootsteden. Een stilte die in contrast staat met de snelheid van de stad. Tijd en ruimte worden er concreet ‘gevangen’ en tegelijkertijd toch weer geabstraheerd.
Door stil te staan in het nu- het moment- licht de essentie sneller op dan tijdens een onbewuste dagelijkse gehaastheid. Het roerloze beeld en de zorgvuldig gekozen kadrering worden meer dan eens verstoord door een klein ‘toeval’: een vergeten verkeerspaaltje, een prop papier, herkenningoproepend maar ondefinieerbaar.

Marianne Stevens
Curator CJK (Centrum voor Jonge Kunst, Gent)
Tentoonstelling ‘VERWONDERD’, van 5 maart tot 2 april 2009 – CJK